Årgangstabeller

Barolo

Kilde: winemag.com og robertparker.com - bearbejdet af UniqueWines.dk

 96-100 Exceptionel
 90-95 Fremragende
 80-89 Over gennemsnittet men ikke fremragende
 70-79 Middel
 60-69 Under middel
 <59 Dårlig

2021 Generelt begyndte vækstsæsonen i såvel Barolo som Barbaresco med en kold vinter med en del sne. Foråret var vanskeligt med kraftige regnskyl sammenholdt med en del korte frost-perioder og voldsomme haglbyger. Haglbygerne reducerede allerede i løbet af foråret udbyttet markant.

Sommeren kom i løbet af juli med en tør varme, der samlede sig og blev til noget nær en alvorlig hedebølge startende i august og frem til september.

De lange og tørre solskinsdage var godt for Nebbiolo druerne som gav druerne en fin phenolisk modning og fjernede enhver trussel om råd eller sygdom i druerne.

Selve høsten blev lidt besværliggjort af regn. Selvom udbyttet var mindre sammenlignet med andre år, ser kvaliteten ud til at blive fremragende.

De varme, tørre forhold sommeren igennem koncentrerede frugten mht. både smag og tannin. Høsten 2021 gemmer på et meget rigt potentiale.
Wine Enthusiast: 95
Wine Advocate Robert Parker: 0
Gennemsnit: 95
2020 Efter en sen høst i 2019 var 2020 en tidligere modningsårgang; Nebbiolo blev høstet i de første 10-12 dage af oktober.

Vinteren var mild, mens foråret var meget vådt, efterfulgt af en varm sommer; samlet set var høstmængden lidt lavere end normalt.

Syreniveauerne for alle sorter var lette, og med en imponerende kompleksitet.

I det hele taget er både de hvide og røde vine fra Piemonte i 2020 fremragende; Indtil videre viser Nebbiolo vinene en stor elegance med elegante runde tanniner.

Det tegner til at blive en fremragende årgang, måske endda enestående for Barolo og Barbaresco; nogle producenter mener faktisk, at 2020 er en bedre årgang for Nebbiolo end det stærke år 2019. Det vil kun tiden afgøre.
Wine Enthusiast: 93
Wine Advocate Robert Parker: 0
Gennemsnit: 93
2019 2019 har vist sig at være en klassisk årgang, der viser tegn på god struktur, ideel balance mellem sødme og syre og med fremragende holdbarhed.

Vækståret startede langsomt for både Barolo og Barbaresco. Vinteren ville ikke rigtig slippe sit tag i Alba området. Den bevarede sit tag i området i hele februar måned som blev efterfulgt af en marts måned som bød på en periode med regn og lave temperaturer. April bragte fortsatte med en del nedbør og med moderate temperaturer fik jordbunden god mulighed for at lagre store vandreserver.
På grund af denne vandakkumulering og hurtige temperaturstigninger i løbet af juni skete der en hurtig plantevækst i begyndelsen af sommeren. Som følge heraf skulle producenterne være meget opmærksomme på at beskytte planten mod truende sygdomme i markerne.
Den varmeste periode i sæsonen blev faktisk registreret mellem den sidste uge i juni og den første i juli, efterfulgt af dage, hvor mildere temperaturer vekslede med regn. En anden hedebølge blev registreret i slutningen af juli. Hedebølgen endte i intense storme og haglvejr der dog ikke i væsentlig grad beskadigede vinstokkene. Resten af sommersæsonen var præget af et mildt klima, med regelmæssig, sporadisk nedbør.
September begyndte med haglvejr, der forårsagede betydelig skade i to afgrænsede områder på bakkerne lige omkring Alba, men haglvejret ramte ikke Barolo og Barbaresco -regionerne.
Høsten begyndte for Nebbiolo i løbet af anden halvdel af oktober og mosten viste sig at indeholde rigtig gode syre- og sukkerniveauer og en suveræn polyphenolprofil. Vinene kan forventes at have strålende farve, fremragende struktur og holdbarhed. Samlet set er 2019 en traditionel årgang med produktion af rigtig høj drue kvalitet på trods af et lille fald i mængde i forhold til 2018.
Vi kan forvente fantastiske Barolo vine med særpræg.
Wine Enthusiast: 98
Wine Advocate Robert Parker: 96
Gennemsnit: 97
2018 I stort set alle de italienske vinområder vendte et mere "normalt" vejr tilbage efter nogle år med meget varme temperaturer i sommermånederne.
Vinmarkerne i både Barolo og Barbaresco var i februar og i begyndelsen af marts ganske snedækkedde; vinteren var lang og foråret ankom sent. Forhøjede temperaturer fra midten af april blev efterfulgt af hyppige og kraftige regnbyger i maj og juni, hvilket betød, at der ikke var tørkeperioder i området, men tilgengæld i samspil med det varme vejr, skabtes grobund for diverse plantesygdomme.
Der var ligeledes kraftige haglbyger, men de ramte mest i Barbaresco mens Barolo mest gik fri.
Wine Enthusiast: 89
Wine Advocate Robert Parker: 92
Gennemsnit: 90,5
2017 Frost og tørke påvirkede udbytterne i hele regionen, og varmebølgen om sommeren resulterede i en kortere modningsperiode end normalt. Dette kan dæmpe den aromatisk udvikling, selvom kølige nætter har bevaret den karakteristiske høje surhedsgrad i regionens rødvine. Wine Enthusiast: 91
Wine Advocate Robert Parker: 92
Gennemsnit: 91,5
2016 Piemonte producerede fremragende kvalitetsvine i 2016, med en modenhed som kan matche den meget gode årgang 2015, men med endnu fastere tanniner og højere surhed. Ideelle høstforhold gjorde det muligt for Nebbiolo druen, at modne fuldt ud, og udbyttet var også højere end gennemsnittet.

2016 bliver af mange benævnt som den bedste Barolo årgang i flere årtier.
Wine Enthusiast: 99
Wine Advocate Robert Parker: 97
Gennemsnit: 98

Consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate.

Nyhedsbrev